pondelok 26. septembra 2011

LENORE - The Cute Little Dead Girl

     Lenore v novom komixovom prevedení

Kto by nepoznal túto "rozkošnú mŕtvu dievčinku". Áno volá sa Lenora, podľa ženy z rovnomennej básne Edgara Alena Poa, má 10 rokov a žije vo viktoriánskej rezidencii na okraji mesta. Jej príbehy sú plné morbidity a čierneho humoru, a jej stvoriteľom je Roman Dirge, sympatický skoro 40 ročný američan, ktorý má na svojom tele 75 kérok. Jeho dom v Hollywoode, pôsobí bizarne, je plný vypreparovaných, zvierat na stenách, na poličkach sú sklennené dózy plné rôznych živočíchov, lebky, ďalej zbierka figúriek nacistických vojakov a všade rôzne starožitne vyzerajúce predmety. No presvedče sa sami na záberoch k rozhovoru z anglického časáku Bizarre.

  Roman je okrem kreslenia, aj veľkým fanatikom do počítačových hier, preto aj vytvoril svoju prvú videohru Vampire Puff Puff pre iPhone. Hlavnou postavou tejto hry je Lenorin kamarát Ragamuffin (upír zakliaty do malej handrovej bábky). Taktiež sa venoval kúzelnictvu a má rád spoločenský život.

    Roman Dirge pózuje pred jedným zo svojích obrazov v holywoodskom dome
                                                                                                     (foto: Mark Berry / BIZARRE magazine)

  Postavičku Lenori vytvoril okolo roku 1992 pre komix, ktorý vychádzal v časáku Xenophobe. Za tú dobu
vyšli o nej tri komixové knihy, povôdne v čiernobielom prevedení, no od roku 2009 vyšli vo vynovenej farebnej verzii, a začiatkom roka 2011 už výchádzajú nové časti komixu, dokonca aj v digitálnej podobe u vydavatľstva Titan. Osobne však musím povedať, že komixové prevedenie ma nebaví, Lenora ma uchvátila v 26 dielnom animovanom seriály, ktorý vyšiel v roku 2002 pod krídlamy firmy Sony. Dirge ho vytvoril pomocou flashovej animácie, diely sú krátke okolo 2-3 minút. Avšak tu práve vidím genialitu autora, dej nieje zbytočne naťahovaný, všetko trvá tak aby nenudilo. No a k charakteru Lenori a jej prejavu niet čo dodať, pohyb a hlas jej dáva oproti komixu úplne iný rozmer, je naozaj akoby "živa" :)
Preto ma veľmi potešilo, keď Dirge v jednom rozhovore z poslednej doby spomenul svoj sen, a to, že by rád videl Lenoru v digitálnom animovanom filme. Spomínany seriál si môžte pozrieť na oficiálnych stránkach , kde nájdete aj galériu s ostatnou tvorbou.

             Lenora sa stala obľúbeným motívom tetovania aj medzi dievčatami zo Suicide Girls

   Samozrejmosťou v dnešnej komerčnej dobe sú tričká, šálky, figúrky a iné predmety s podobiznou Lenori a ostatných postáv ako sú už spomínaný Ragamuffin, Mr.Gosh - látková bábka s gombíkmi namiesto očí, v červenom obleku, ktorý je šialene posadnutý láskou k Lenore, Taxidermy - podivný sused v obleku s prišitou vypreparovanou hlavou jeleňa, a ďalšie. A takisto sa nájde aj veľa fanúšikov, ktorí si nechajú urobiť tetovanie. Ak ste, alebo ste sa práve stali obdyvovateľmi Lenori, určite Vás potešia jej nové pozadia na pracovnú plochu Vášho počítača :)

3 komentáre:

  1. Ach..Lenore :D ja ju jednoducho zbožňujem :D
    Inak, tiež mám radšej animácie než komixy, pamätám, že kedysi som ich mala stiahnuté v mobile aby som to mohla pustiť kamoške v škole :D Bola nadšená :D
    Inak malý detail..Myslím, že meno Lenore sa neskloňuje :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Detail: úryvok z básne Havran - autor Edgar Allan Poe, preklad: Vítězslav Nezval

    Hledě dlouho do tmy z prahu, stoje v pochybách a v strachu,
    dlouho snil jsem, jak si nikdo netroufal snít mimo mne;
    ale ticho bez rušení, ani slůvko na znamení,
    jenom plaché osloveni „Lenoro?“ zní zimničně,
    to já šeptám „Lenoro!“ - a ozvěna dí zimničně
    jenom to a víc už ne.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No jo..česi skloňujú všetko :D :D Ako, z hľadiska pravopisu by sa skloňovala Lenora, ale Lenore nie. :D :D Okej...ale mala by som prestať zapárať do pravopisu :D :D ale vážne...chýbajú mi diktáty :D

    OdpovedaťOdstrániť